Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Handige tool en informatie

We snappen dat je wellicht door de bomen het bos niet meer kunt zien in deze moeilijke tijd. Om het allemaal wat overzichtelijker te maken hebben we een handige tool en informatie voor je verzameld. Zo hopen we een steentje bij te kunnen dragen aan de zorg voor je zaak.

1. Inzicht in je financiën

Vooruitkijken is nu lastig, maar met onze liquiditeitsprognose kun je inzicht krijgen in je korte termijn financiën. Download hem hier.

2. De borgstelling MKB-kredieten is verruimd (BMKB)

Hoe werkt de BMKB-regeling?

Het ministerie van EZK staat via de BMKB borg voor de kredieten aan ondernemers. Op deze manier kun je makkelijker geld lenen. In de reguliere regeling betreft het borgstellingskrediet 50% van het krediet dat de financier verstrekt. De borg van de overheid bedraagt 90% van dit borgstellingskrediet.

Wat houdt verruimingsmaatregel in?

Met deze verruimingsmaatregel wordt de omvang van het borgstellingskrediet in de BMKB verhoogd van 50% naar 75%. Bovendien is de regeling ook toepasbaar op overbruggingskredieten en rekening courant kredieten met een looptijd tot 2 jaar.

Waar kun je terecht?

Banken kunnen aanmeldingen voor de verruimde BMKB bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) doen, de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Als ondernemer kun je gewoon bij je kredietverstrekker terecht (bekijk hier de lijst met kredietverstrekkers)

Lees meer

2. Tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten

Heb je werknemers en verwacht je een omzetverlies van minimaal 20%? Dan kun je via het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) voor een perdiode van 3 maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen Dit is maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies.

Hoe werkt de NOW- regeling?

Je hebt door een buitengewone gebeurtenis zoals het coronavirus minder of geen werk voor je personeel. Je kunt dan een beroep doen op het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) om een substantiële tegemoetkoming te krijgen in de loonkosten. Hiermee kun je werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. je krijgt van UWV een voorschot.

De tegemoetkoming kan in ieder geval voor 3 maanden aangevraagd worden, met de mogelijkheid tot verlenging met 3 maanden. Omzetverlies vanaf 1 maart 2020 komt in aanmerking voor tegemoetkoming. Ook bij omzetverlies door andere oorzaken dan de uitbraak van het coronavirus kun je gebruik maken van de tijdelijke maatregel NNOW.

Hoe en waar je een aanvraag kunt doen, wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.

Lees meer

3. Versoepeling uitstel van betaling belasting

Getroffen ondernemers kunnen eenvoudiger uitstel van belasting aanvragen.
De Belastingdienst stopt de invorderingen dan direct. Dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). Verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. Het is bovendien niet nodig meteen bewijsmateriaal mee te sturen. Daar krijg je langer de tijd voor.

De invorderingsrente die je normaal gesproken betaalt na het verstrijken van de betalingstermijn wordt tijdelijk verlaagd van 4% naar bijna 0%. Dit geldt voor alle belastingschulden. Ook het tarief van de belastingrente gaat tijdelijk naar bijna 0%. Deze verlaging zal gelden voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt. Het kabinet zal de belastingrente zo snel mogelijk aanpassen.

Er wordt momenteel hard gewerkt door de Belastingdienst om alle regelingen te implementeren dus het kan nog even duren voor je de aanvraag kunt indienen.

Blijf op de hoogte

4. Extra ondersteuning zelfstandig ondernemers

Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. Deze voorziening geldt voor zelfstandige ondernemers die tijdelijk financiële problemen hebben, onder wie zzp’ers. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten.

Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald. Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage.

Lees meer

5. Handige links

Rijksoverheid

155 help een bedrijf

KvK Coronaloket

Help de horeca

Een oplossing voor het betalen van je huur

Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren