Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Voorfinanciering: hoe vervelend is dat en hoe lost u het op?

Als u in de supermarkt tegen de kassière zegt dat u over een dag of 30 terugkomt om te betalen, zal ze u vreemd aankijken. Haar blik wordt er een van complete ontsteltenis als u zegt dat u tussen nu en een maand of 2 terugkomt. Of zelfs over 3. Zo vreemd als het voor consumenten is, zo gewoon is het in de zakelijke wereld. Daar is boter bij de vis tegenwoordig juist een uitzondering. Bent u ondernemer en verkoopt u producten of diensten aan bedrijven, dan ontkomt u dus bijna niet aan ‘voorfinanciering’. Hoe vervelend is dat? En hoe lost u het op?

Wat is voorfinanciering?

Voorfinanciering betekent simpelweg dat uw klanten bij u mogen kopen op rekening - iets waar u in de zakelijke wereld tegenwoordig eigenlijk niet meer onderuit komt. De klant koopt bij u, u levert de gekochte artikelen (of diensten) en pas daarna stuurt u uw factuur. Afhankelijk van het inkoopbeleid van de klant betaalt deze u vervolgens na 14 dagen (als u geluk heeft) of soms pas na 90 dagen. Dat hoeft geen probleem te zijn als u voldoende kasgeld heeft. Het gaat fout als u zaken moet betalen terwijl u zelf nog niet betaald heeft gekregen. U moet bijvoorbeeld morgen 10.000 euro voor inkoop van grondstoffen of voorraden betalen, terwijl uw afnemer u pas over 30 dagen betaalt. Dan heeft u boekhoudkundig gezien genoeg geld om uw eigen leverancier te betalen. U heeft echter onvoldoende liquiditeit (beschikbaar geld) om per direct te betalen. Zo komt u te boek te staan als slechte betaler en krijgt u misschien zelfs met incassokosten te maken. Voorfinanciering is dus weliswaar gangbaar, het is niet altijd ideaal.

Voorfinanciering inkorten

Als u grip wilt houden op voorfinancieren, is het belangrijk dat u aan actief debiteurenbeheer doet. Zorg er simpelweg voor dat uw klanten u op tijd betalen en maak de betalingstermijn zo kort mogelijk. Daar komen allerlei aspecten bij kijken. Eist uw grootste klant een betaaltermijn van 60 dagen? Dan zegt u uiteraard geen ‘nee’. Maar probeer dan andere afnemers binnen 14 dagen te laten betalen. Of spreid de factuurdata, zodat u zeker weet dat u bijvoorbeeld om de twee weken betalingen ontvangt. Daarnaast is het belangrijk op tijd betalingsherinneringen te sturen. Dat hoeft niet direct een dreigement met incassokosten te zijn. Een vriendelijk briefje met ‘u heeft het misschien over het hoofd gezien, maar…..’ kan al wonderen doen.

Factoring als oplossing

Lukt het allemaal niet of onvoldoende en blijft u liquiditeitsproblemen houden? Dan kan factoring uitkomst bieden. Een derde ‘koopt’ dan als het ware uw facturen en probeert deze vervolgens te innen. Zo kunt u na een dag het factuurbedrag al op uw rekening hebben waarop u anders 30 dagen of langer had moeten wachten. Dat klinkt ideaal, maar er zit wel een nadeel aan: kosten. De bank, factormaatschappij of andere financiële instelling die uw facturen overneemt, neemt namelijk niet alleen de betalingstermijn over. Deze organisatie neemt óók het risico over dat uw klant niet betaalt. De financier moet dus geld verdienen, omdat hij direct betaalt en zelf pas in de toekomst betaald krijgt én omdat hij mogelijk facturen moet afschrijven. Uw voordeel is dus dat u nu over uw geld kunt beschikken – het nadeel is dat het bedrag wel lager is dan wanneer u de normale betalingstermijn in acht neemt.

Voor wie is factoring?

Met factoring beschikt u sneller over (een gedeelte) van uw geld. U heeft daarmee dus direct extra werkkapitaal in handen en kunt bijvoorbeeld seizoenschommelingen opvangen, betalingskorting bieden en geld investeren om te groeien of om van marktkansen te profiteren. U kunt zowel binnenlandse als buitenlandse debiteuren financieren, maar meestal gaan factormaatschappijen niet verder dan 90% van uw uitstaande debiteurensaldo. Alles financieren is over het algemeen dus niet mogelijk. Wel kunt u overwegen deze vorm van debiteurenfinanciering aan te vullen met voorraadfinanciering. Daarmee kunt u tot ongeveer 70% vrijmaken van de waarde die in uw voorraad ‘vastzit’. Factoring is dus bedoeld voor bedrijven die voorfinancieren of hoge voorraden hebben en daardoor liquiditeitsproblemen (kunnen) krijgen. Daarbij is het bedoeld voor bedrijven die producten of diensten in zijn geheel leveren. Factureert u bijvoorbeeld een project of producten in termijnen of delen, dan is factoring meestal niet mogelijk.

Een alternatief

Heeft u op korte termijn een geldbedrag nodig en ontvangt u pinbetalingen van uw klanten? Dan kunt u voorfinancieren ook oplossen met een zakelijke lening van EMF Finance. Met PIN Voorschot maakt EMF het mogelijk op korte termijn een geldbedrag te ontvangen dat u niet in één keer terugbetaalt, maar (vaak vrijwel ongemerkt) via de pinbetalingen die u van uw klanten ontvangt.

Terug naar blog
Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren