Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

MKB Krediet: Wat is het en wanneer komt u ervoor in aanmerking?

Als mkb’er kunt u niet altijd eenvoudig geld lenen. Stuit u op een dichte deur? Dan biedt een speciaal mkb-krediet mogelijk uitkomst. Een mkb-krediet is een zakelijk krediet voor een bedrag van minimaal € 50.000 en maximaal € 250.000. Het maakt bij dit krediet niet uit of u voor het eerst een bedrijf start, al jaren ondernemer bent, werkt als zzp’er of bijvoorbeeld een bestaand bedrijf overneemt. Als u de geldvertrekker niet genoeg zekerheid kunt bieden, is er bovendien een variant: het mkb-borgstellingskrediet.

Wat kost een mkb-krediet?

In de meeste gevallen heeft het mkb-krediet een looptijd van 1 tot 10 jaar. In die periode betaalt u iedere maand een deel van uw lening terug plús de rente. Afhankelijk van de voorwaarden die u overeen komt, kunt u vaak vergoedingsvrij extra aflossen. Zo kunt u de maandlasten verlagen en eerder weer kredietvrij ondernemen. Wat de maandlasten zijn, hangt van veel zaken af. Denk daarbij aan de looptijd, uw persoonlijke situatie, de zekerheden die u kunt bieden en de hoogte van het krediet.

Voorwaarden voor een mkb-krediet

Als u krediet aanvraagt, moet u aantonen dat u een goede ondernemer bent met doordachte plannen die een investering waard zijn. U moet zekerheden bieden, minimaal 18 jaar oud zijn, bij de Kamer van Koophandel zijn ingeschreven en u mag geen problemen met schulden hebben. Dat betekent dat een negatieve melding in de systemen van het Bureau Krediet Registratie (BKR) uit den boze is. Het betekent ook dat u uw visie en commerciële inzicht goed moet verwoorden in een ondernemingsplan. Overtuig de geldverstrekker ervan dat de kans nihil is dat u de lening (en de rente) niet kunt terugbetalen.

Checklist: komt u in aanmerking voor een mkb-krediet?

√         U heeft een bedrijf
√         U heeft minimaal € 50.000 nodig
√         En niet meer dan € 250.000
√         U heeft een goed ondernemingsplan
√         U richt zich op de Nederlandse markt
√         U bent 18 jaar of ouder
√         U heeft geen negatieve registratie bij het BKR
√         U bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel

Voor een PIN Voorschot hoeft u niet aan alle eisen te voldoen. Een PIN Voorschot is er namelijk al vanaf €2.000,- en voor een PIN Voorschot wordt er niet gegkeken naar registraties bij het BKR.

Het mkb-borgstellingskrediet

Geldverstrekkers houden niet van risico. Ze willen zo zeker mogelijk zijn dat ze hun geld én de rente terugkrijgen. Aan u de taak hiervoor zekerheden te bieden. Misschien een eigen woning als onderpand? Of familie die voor u garant wil staan? Kunt u geen of onvoldoende zekerheden bieden, dan kan het ministerie van Economische Zaken garant staan voor een deel van uw mkb-krediet. De kans dat u krediet krijgt, wordt daarmee groter.

Voorwaarden voor het borgstellingskrediet mkb

Om de overheid garant te laten staan, geldt een aantal eisen. Een basiseis is dat u in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt. Daarnaast mag u niet meer dan 250 werknemers in dienst hebben. De derde eis is dat uw onderneming niet meer dan 50 miljoen euro per jaar omzet óf dat het balanstotaal niet hoger is dan 43 miljoen euro. Sommige mkb’ers zijn zelfs volledig uitgesloten van het mkb-borgstellingskrediet. Dat komt doordat sommige branches ook al andere regelingen en garanties kennen. Als ondernemer zou u dan in aanmerking komen voor een dubbele garantie - en dat is niet wenselijk. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de sectoren gezondheidszorg, commercieel vastgoed en de land- en tuinbouw.

Het mkb-borgstellingskrediet aanvragen

Wilt u in aanmerking komen voor het mkb-borgstellingskrediet? Regel dit dan via de bank of geldverstrekker waar u uw krediet wilt afsluiten. U kunt hiervoor niet zelf bij de overheid aankloppen. U moet het verzoek onderbouwen met eventuele jaarcijfers en een beschrijving van het doel waarvoor u het krediet wilt gebruiken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)neemt uw verzoek vervolgens in behandeling en besluit of u de garantstelling krijgt.

Een paar belangrijke zaken

De garantstelling gaat in op het moment dat u uw eerste aflossing betaalt. U bent verplicht binnen 6 maanden met aflossen te beginnen. Het is bovendien belangrijk te weten dat de geldvertrekker voor de garantstelling eenmalig provisie betaalt aan de RVO. De service is dus niet gratis en de kans is groot dat u de rekening hiervoor krijgt gepresenteerd. Daar staat tegenover dat de geldvertrekker meer zekerheid heeft en daarom waarschijnlijk een lagere rente hanteert. U betaalt dus eenmalig iets meer, maar bespaart op uw periodieke rentekosten. Bovendien: zonder de garantstelling had u mogelijk helemaal geen krediet gekregen. Dus zelfs als het iets duurder uitvalt, heeft u dat er waarschijnlijk wel voor over.

Aanvulling op het mkb-borgstellingskrediet

Met de ‘borgstelling mkb-kredieten’ helpt de overheid het mkb en stimuleert het investeringen. De overheid heeft daar zelf ook belang bij, want de economie is afhankelijk van ondernemers. Toch kunt u niet voor het gehele bedrag een garantstelling krijgen. De overheid staat borg tot 90% van uw mkb-krediet, wat betekent dat u de laatste 10% nog steeds via een andere kredietvorm moet financieren. Wellicht biedt een zakelijke creditcard uitkomst? Ook PIN Voorschot van EMF Finance kan een aanvulling bieden. Daarmee kunt u een geldbedrag ontvangen dat u niet in één keer terugbetaalt, maar via de pinbetalingen die u van uw klanten ontvangt. Voorwaarde voor deze leenvorm is dus wel dat uw klanten u betalen via een pinapparaat.

Terug naar blog
Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren