Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

MKB Financiering: wanneer is 'op de pof' zakendoen verstandig?

Veel mensen houden er niet van: geld lenen. Privé sluiten we meestal nog wel een hypotheek af - en ook een auto kopen op afbetaling is redelijk geaccepteerd. Maar verder? Iedereen weet: lenen kost geld. En dus geven de meeste Nederlanders de voorkeur aan eerst sparen en dan uitgeven. In de zakelijke wereld is dat niet altijd mogelijk. Zeker in het mkb zijn er relatief weinig bedrijven die voldoende eigen vermogen hebben om te investeren in dure machines, nieuwe producten of extra personeel. Vroeg of laat krijgen de meeste ondernemers er dus mee te maken: financieren met vreemd vermogen. Maar is zakendoen ‘op de pof’ met mkb financiering wel zo erg?

De juiste balans

‘Geld maakt geld’ is een gevleugelde term die een absolute kern van waarheid heeft. Zonder geld geen voorraad. En zonder voorraad geen verkoop - en dus geen winst. In die zin is mkb financiering dus helemaal niet verkeerd. De truc is echter meer aan het geleende geld te verdienen dan u eraan uitgeeft. Want ook de slogan ‘Pas op: lenen kost geld’ is een waarheid als een koe. Hoe vindt u de balans?

Complexe materie

Mkb financiering is complexe materie, terwijl het doel van de financiering helemaal niet complex hoeft te zijn. Bij zakelijk krediet denken de meeste ondernemers direct aan grote investeringen in nieuwe panden of winkelverbouwingen, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Soms heeft u mkb financiering nodig om het bedrijf simpelweg draaiend te houden. Geld lenen omdat er niet genoeg binnenkomt, is altijd onverstandig. U kunt wél kiezen voor het slim omgaan met uw eigen vermogen en uitstaande facturen. Hoe later u rekeningen betaalt en hoe eerder u zelf betaald krijgt, hoe beter dat is voor uw cashflow en uw financiële positie. Misschien kunt u zelfs betalingsafspraken maken met uw leveranciers, waardoor u een deel van uw inkopen al kunt verkopen zonder ze te hebben betaald. U hoeft de oplossing dus niet direct bij financiële instellingen te zoeken.

Wanneer wél mkb financiering?

Omgekeerd geldt overigens hetzelfde. Soms is het wél slim om mkb financiering af te sluiten, zelfs als u voldoende eigen vermogen heeft om zaken zelf te financieren. Als u geld leent voor een grote investering en uw eigen vermogen ‘op de bank’ houdt, blijft u immers flexibel. U heeft dan voldoende kapitaal achter de hand om onverwachte marktontwikkelingen op te vangen of om bijvoorbeeld nieuwe marktkansen te grijpen. Als u geld leent en vervolgens nauwelijks nog financiële bewegingsvrijheid heeft en alles op alles moet zetten om uw facturen te betalen, maakt dat het ondernemen niet prettiger. Bedenk dus goed wat het doel is van uw financiering, wat uw alternatieven zijn en welke andere (toekomst)wensen u heeft die mogelijk geld gaan kosten. Een goede boekhouder of financieel adviseur kan u helpen uw solvabiliteit, liquiditeit en rentabiliteit nu en in de toekomst helder in kaart te brengen.

Vormen van mkb financiering

Heeft u alle opties overwogen en kiest u voor mkb financiering? Dan is het zaak de juiste financieringsvorm te zoeken. Vrijwel elke sector kent zijn eigen leningen en kredietvormen. Enkele financieringsopties zijn:

●        Startkapitaal lenen voor het mkb. Als u een bedrijf start, zult u merken dat het niet eenvoudig is mkb financiering af te sluiten. U kunt immers nog maar weinig zekerheden bieden. Misschien zijn er wel alternatieven? Denk bijvoorbeeld aan een zakelijke creditcard.

 ●        Werkkapitaal financieren voor het mkb. Heeft u al een lopend bedrijf? Dan kunt u geld nodig hebben, zelfs als alles goed gaat. Vooral als uw bedrijf groeit en veel verkoopt, kan een situatie ontstaan waarin u veel openstaande facturen heeft, maar onvoldoende kapitaal op de lopende rekening om meer in te kopen. Hiervoor zijn veel oplossingen, zoals factoring, leverancierskrediet of een rekening courantkrediet.

●        Groeikapitaal aantrekken voor het mkb. Heeft u geld nodig, omdat u wilt groeien? Dan heeft u ‘groeikapitaal’ nodig - geld waarmee u machines of andere grote investeringen kunt financieren. Met een goed plan en een duidelijke financiële onderbouwing kunt u voor deze vorm van mkb financiering terecht bij banken, maar bijvoorbeeld ook bij investeerders of op crowdfunding platforms.

Doe hier direct vrijblijvend een aanvraag!

Terug naar blog
Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren