Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Microkrediet: voor wie wel en voor wie niet?

Microkrediet is een maatschappelijke vorm van geld lenen. De kans is dan ook groot dat u direct denkt aan koningin Máxima die zich namens de Verenigde Naties inzet voor microfinanciering in ontwikkelingslanden. Sinds 2006 worden microkredieten echter ook in Nederland aangeboden - en ook daarvoor zet de koningin zich in. Sinds 2007 maakt Máxima deel uit van de Raad voor de Microfinanciering, een initiatief om beginnende ondernemers in Nederland een steuntje in de rug te bieden. Dat is dan ook precies waarvoor microkrediet in Nederland is bedoeld.

Microkrediet voor startende ondernemers

Microkrediet is een kredietvorm voor startende zelfstandig ondernemers die geen of moeilijk toegang krijgen tot reguliere financiering, bijvoorbeeld bij banken. Heeft u bijvoorbeeld een BKR-notering (of schuldenproblemen) en aantoonbaar geen onderpand en geen mensen in uw omgeving die u financieel kunnen steunen, dan is microkrediet een mogelijke oplossing. De werking is in grote lijnen vergelijkbaar met hoe het in ontwikkelingslanden gaat. U leent dus niet alleen geld, maar krijgt ook coaching en begeleiding om uw bedrijf tot een succes te maken. De kredietgever kan u bijvoorbeeld een training aanbieden over zaken als boekhouden, marketing, verkoop of de juridische aspecten van het ondernemerschap. Het maakt bij een microkrediet niet uit of u zelf een bedrijf start of een bestaand bedrijf overneemt – en of u het geld nodig heeft voor het kopen van voorraden, het verbouwen van een pand of bijvoorbeeld voor het betalen van personeel.

Groeiende behoefte

Uit een onderzoek van McKinsey blijkt dat er veel behoefte is aan begeleiding en aan microkrediet. Toenmalig staatssecretaris Heemskerk: “De behoefte aan microfinanciering in Nederland is groot. Ook in Europa wordt met belangstelling gekeken naar hoe in Nederland startende ondernemers op weg geholpen worden. Het rapport geeft inzicht in de toekomst van microfinanciering. Cruciaal daarbij is de combinatie van coaching en krediet.”

Krediet met een beperkte looptijd

Microkrediet is een ‘beperkte’ lening, waarmee een ondernemer die niet of moeilijk terecht kan bij financiële instellingen toch zijn activiteiten kan starten. De beperkingen zijn bijvoorbeeld te vinden in de terugbetalingstermijn. Bij deze vorm van zakelijke leningen geldt over het algemeen dat ze sneller moeten worden terugbetaald dan reguliere leningen. Gemiddeld kunt u de terugbetaling spreiden over een periode van maximaal 4 jaar. Omdat het microkrediet een maatschappelijke vorm van geld lenen is, zijn kredietverstrekkers soms bereid hierin flexibel te zijn. Mogelijk zijn ze bereid samen met u oplossingen te zoeken als u de lening niet binnen de maximale terugbetalingstermijn kunt aflossen. Ga er echter niet standaard van uit. Als u langer geld nodig heeft, is de kans groot dat microkrediet voor u niet de juiste oplossing is en dat u moet terugvallen op een standaard investeringskrediet.

Beperkte krediethoogte

Een andere beperking van microkrediet is dat er maximale leenbedragen gelden. Zo zijn er microkredietvertrekkers die maximaal € 15.000 lenen, maar er zijn er ook die bijvoorbeeld tot € 50.000 gaan. Als u een webwinkel start en voorraden moet inkopen, heeft u daar waarschijnlijk genoeg aan. Wilt u een fabriek starten met dure machines of een tandartspraktijk met dure apparatuur, dan bent u wederom toch weer aangewezen op de reguliere financiers.

Waar kunt u een microkrediet afsluiten?

U kunt een microkrediet afsluiten bij reguliere financiële instellingen, zoals banken en professionele kredietverstrekkers - maar ook bij een aantal overheidsinstellingen en speciale op microkrediet gerichte organisaties. In Nederland is Qredits daarvan de bekendste. Qredits is een samenwerking tussen verschillende Nederlandse banken en de overheid. Net als bij iedere andere vorm van zakelijk krediet kunt u dus bij meerdere aanbieders offertes opvragen en een kostenvergelijking maken. Let daarbij niet alleen op de rente, maar ook op eventuele dossierkosten. De rente kan bijvoorbeeld 5% zijn en de dossierkosten 4%. Als u 15.000 euro wilt lenen, betaalt u 750 euro aan rente per jaar (en kost de lening u over een periode van 4 jaar in totaal dus 3.000 euro). De eventuele dossier- of administratiekosten worden echter vaak van het uit te keren bedrag afgetrokken. Bij 4% kosten krijgt u dus geen 15.000 euro in handen, maar 14.400 euro. UW totale kosten in 4 jaar zijn dan dus 3.600 euro.

Liever een alternatief voor microkrediet?

Kunt u bij reguliere geldvertrekkers niet terecht en wilt u toch een alternatief voor microkrediet, dan kunt u ook een zakelijke lening aanvragen bij EMF Finance. U moet dan wel pinbetalingen van uw klanten ontvangen, bijvoorbeeld in een winkel of horecazaak. Met PIN Voorschot maakt EMF het mogelijk op korte termijn een geldbedrag te ontvangen dat u niet in één keer terugbetaalt, maar (vaak vrijwel ongemerkt) via de pinbetalingen die u van uw klanten ontvangt.

Terug naar blog
Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren