Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

6 Financieringsvormen voor je franchise onderneming

Er zijn meerdere mogelijkheden om je franchise onderneming te financieren. De meest voorkomende opties hebben we daarom even voor je op een rijtje gezet. Zo kun je met behulp van onze kennis zelf een goede keuze maken wanneer je graag wilt investeren in je franchise onderneming.

Crowdfunding

crowdfunding is succesvol bij een franchiseonderneming met een sexy verhaal, maar wat als je dat niet hebt? Het aantal platforms is enorm en er is inmiddels al meer dan 350 miljoen euro gefinancierd via crowdfunding.  Bij crowdfunding liggen de bedragen die geïnvesteerd worden vaak tussen de € 100.000,- en de € 1.000.000,-. Het voordeel van deze financieringsvorm is dat het een goede mogelijkheid voor starters is.  Als je bedrijf voor een project geen lening kan krijgen bij een bank, dan kan dit via crowdfunding alsnog. Er zijn echter ook nadelen. Een crowdfundingcampagne opzetten is erg tijdrovend en het is niet goedkoop.

PIN Voorschot

Een voorschot op je toekomstige pinomzet. Dat is eigenlijk precies de reden waarom deze vorm geschikt kan zijn voor franchiseondernemers. Het enige wat je nodig hebt is een pinautomaat en omzet. Er wordt vooraf een percentage afgesproken die ingehouden wordt op je dagomzet. Je lost de financiering op deze manier geheel automatisch af via je pinautomaat. Zo los je naar draagkracht stap voor stap je lening binnen 6 maanden af. Deze vorm is geschikt voor ieder type ondernemer. Het voordeel wat eventueel ook een nadeel zou kunnen zijn, is dat je moet beschikken over een pinautomaat.

Leasing

Bij leasing krijg je geen geld, maar een object ter beschikking. Er zijn simpelweg twee categorieën: financial leasing en operationele leasing. In beide gevallen koopt de leasemaatschappij een object. Dat kan bijvoorbeeld een machine, computer of auto zijn die je als bedrijf kunt gebruiken. Bij financial leasing financiert de leasemaatschappij slechts het object. Je betaalt als ondernemer deze investering binnen een bepaalde contractperiode terug. Nadat alles is afbetaald wordt je eigendom van het object. Bij operationele leasing wordt het object aan het einde van het contract altijd weer terug genomen door de leasemaatschappij. Het voordeel van leasen is dat de leasemaatschappij vaak 100 procent van de waarde van het object voor zijn rekening neemt. Een nadeel kan zijn dat het om een object gaat. Wanneer je een geldbedrag leent kun je dit uiteraard spreiden over verschillende zaken in je zaak en dus ik meerdere dingen investeren.

 Participatie door gespecialiseerde fondsen

Franchisegevers en franchisenemers die tussen de € 500.000,- en € 1.000.000,-willen financieren, kunnen geld betrekken via gespecialiseerde fondsen. Hoe dat werkt? Een participatiemaatschappij beheert het vermogen van institutionele beleggers en  beleggingsfondsen in een fonds van vaak tientallen of honderden miljoenen euro's. Vanuit dat fonds worden kansrijke franchisebedrijven gefinancierd. Deze financieringsoplossing is over het algemeen beter geschikt voor franchisegevers dan voor franchisenemers, ook omdat het vaak gaat om miljoenen euro’s. Een nadeel is wel dat de participatiemaatschappij waarschijnlijk voornamelijk op financiële resultaten op de middellange termijn stuurt.

Investering door particulieren

Geld en kennis kan ook in huis worden gehaald door particulieren, ook wel ‘business angels’ genoemd, te laten investeren in de franchiseorganisatie. Vaak gaat dit om bedragen tussen
de € 50.000,- euro en een ton. Ideaal dus voor de franchisenemer die op zoek is naar een financiering. Een nadeel kan zijn dat de investeerder zich doorgaans ‘bemoeit’ met de dagelijkse gang van zaken, daar moet je wel mee om kunnen gaan. Toch zijn er ook voordelen aan verbonden, zeker ten opzichte van soortgelijke financieringsvormen zoals via een participatiemaatschappij. Die laatste vraagt vaak uitgebreidere rapportages, waar dat bij een particulieren investering minder aan de orde is.

Factoring

Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering die goed is voor de liquiditeit van je onderneming. Bij factoring draag je je debiteurenrisico (facturen) over aan een gespecialiseerd bedrijf. Het  is geschikt voor bedrijven die veel op factuur leveren. Het voordeel is dat je onderneming direct zijn geld rijgt in ruil voor een vergoeding aan de factoringmaatschappij. Je hoeft dus niet te wachten totdat de facturen betaald zijn.

Kijk hier wat we voor je kunnen betekenen

Terug naar blog
Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren